Drumuri prin viata

Drumuri prin viata

Vorbind de „sensurile giratorii” ale vieții, am căutat „DE CE-urile” care să-mi explice întâmplările pe care le-am parcurs. Cred că „rotundul” vieții are patru dimensiuni (fizică, socială, personală, spirituală) care pot să explice sensurile existenței.

Vorbind de dimensiunea fizică, știu cu certitudine că m-am născut într-o comună din Județul Vâlcea. Când am fost întrebat unde este situată această comună, am spus: „Dacă am desena un patrulater oarecare cu vârfurile la Râmnicu Vâlcea, Târgu-Jiu, Craiova și Drăgășani, comuna în care m-am născut s-ar afla la intersecția diagonalelor ale acestui patrulater”.

De fapt, doream să sugerez că toate lucrurile sunt relative. Matricea genetică, locurile în care ne naștem și nu în ultimul rând relația cu Dumnezeu ne definesc plenar. Când eram copil vedeam în fiecare dimineață pădurile, cerul și munții.

Iată de ce, mi-au plăcut provocările înălțimilor. În spațiul dintre naștere și neant, am evoluat știind că, de foarte multe ori, suntem aruncați fără voia noastră în diverse evenimente pe care, nu totdeauna, dorim să le parcurgem.

Pe de altă parte, am intuit din propiile experiențe și din experiențele altora că sunt două categorii de oameni: CREATORII DE CONTEXTE și ACTORII care își joacă „rolurile” în contextele create de primii. Mi-am dat seama cât este de important ca în perioada de ucenicie să experimentăm în contextele create de inițiați.

Deci, drumurile prin viață au început cu nenumărate ucenicii și la un moment dat… au apărut revelațiile: „…pot să fiu creator de contexte”. M-am convins că viața nu ne oferă garanții iar siguranța este punctuală și de aceea, cel mai important lucru este să acceptăm ceea ce ni se întâmplă nu în calitate de victime ci în calitate de trăitori. Fragilitatea naturii umane ne aduce permanent aminte că suntem muritori dar, putem să „însămânțăm” ideile noastre în cei care urmează după noi. Nu putem trăi din negare ci dimpotrivă, putem construi arhitecturi ale unor realități viitoare în care să existăm și noi dar și alții.

Dimensiunea fizică este suportul pe care putem așeza alte componente ale existenței noastre. Trecutul, prezentul și viitorul nostru sunt legate de semenii noștri pentru că, în ultimă instață, chiar daca suntem asemănători, suntem și foarte deosebiți. Cunoașterea și autocunoașterea sunt provocări pe care trebuie să ni le asumăm.

Cel mai important lucru este să recunoaștem că înainte de a-i judeca pe alții, trebuie să ne judecăm pe noi. Experiențele pe care ni le provocăm sau ni le provoacă alții ne pun în situația de a căuta în INTERIORUL nostru.

Atunci când vom găsi resorturile care „ne mână în luptă” vom putea începe procesul de cunoaștere a celorlalți. Calitatea relațiilor dintre oameni se construiește pornind de la acceptarea ideii că într-un parteneriat este foarte important să începem să analizăm propriile erori înainte de a analiza erorile celorlalți. Acest tip de comportament ne oferă sentimentul că este posibil să fim corecți.

De prea multe ori, în lumea care trăim, începem prin a le imputa celorlalți toate relele lumii iar noi ne așezăm într-un „turn de fildeș” fiind doar judecătorii lumii. Putem construi un sistem de relații normale dacă vom avea puterea să recunoaștem că în anumite situații ceilalți sunt mai buni decât noi, au contribuții mai importante.

Dimensiunea socială ne oferă șansa să constatăm că nu suntem singuri și în același timp să ne comportăm ca individualități.

Există trei planuri în evoluția omului: planul gândurilor, planul cuvintelor și planul faptelor. Este foarte important să existe proiecții corecte între cele trei planuri: fiecărui gând constructiv să-i corespundă un cuvânt încurajator iar acestuia să-i corespundă o faptă care să-i susțină și pe alții. Evenimentele din viața noastră trebuie să ne aducă aminte că avem și slăbiciuni dar și calități. Este esențial să ne recunoaștem slăbiciunile și să ne punem în valoare calitățile. Libertatea pe care ne-o oferă contextele trebuie să fie dublată de responsabilitate având în vedere că trebuie să conștientizăm că suntem liberi să alegem dar trebuie să acceptăm și consecințele alegerilor noastre. Regulile și principiile care ne orientează în viață sunt influențate de sistemele de valori pe care le construim și ni le asumăm începând cu familia și continuând cu contextele în care evoluăm. Între programarea genetică și regulile sociale, noi căutăm adevărurile.

Iată cum, dimensiunea personală este o componentă care întregește rotundul existențial. Când analizăm sensurile și scopul propriei noastre vieți încercăm să ne orientăm în acest labirint și să ne definim o atitudine care să ne permită crearea unui sistem de valori și  să ne faciliteze definirea raportului dintre „bine” și „rău”.

Căutarea  propiului set de valori și înțelegerea provocărilor pe care ni le-am creat dar pe care ni le-au creat și semenii noștri, m-au condus către domenii profesionale extraordinare: domeniul informaticii, domeniul editorial, domeniul antreprenorial, domeniul academic.

Componenta spirituală asigură înțelegerea raportului dintre speranță, absurd și disperare. Ne confruntăm cu dileme dar conștientizarea naturii noastre limitate dă sens existenței noastre.

Deci, componenta spirituală oferă răspunsuri la întrebări pe care, de multe ori,  ne este teamă să le punem. Spațiul și timpul conțin alte sensuri când ne raportăm la spiritualitate și apoi la realitatea imediată.

Suntem de fapt, rezultatul contextelor în care acționăm și care ne sunt facilitate de căutările noastre și care își găsesc răspunsuri dacă acceptăm că dincolo de ÎNTÂMPLARE există o forță care armonizează totul.

DistribuieFacebookTwitter
Avatar
Scris de
Paul Marinescu
Inițializează discuția

Scris de

Avatar

Paul Marinescu

Profesor – Management, Management de proiect, Managementul mass-media, Managementul schimbării, Metode și tehnici creative în Consultanță de afaceri, Metode și tehnici creative în marketing și vânzări.
Coordonator al programului de masterat Consultață în Afaceri (Facultatea de Administrare și Afaceri, Universitatea din București).
Conducător de doctorat la Școala Doctorală de Management – Academia de Studii Economice din București.
Editor – Revista Manager
Director al Centrului de Strategii Organizaţionale şi Leadership al Universității din București (CSOL-UB)
Presedinte al Asociaţiei “CONSULTANŢĂ STRATEGICĂ ŞI LEADERSHIP “(CSL)
Presedinte al Asociaţiei Team Work (organizaţie non-guvernamentală, non-profit pentru tineri axată pe învăţare prin management de proiect).
Consultant în afaceri, formator și mentor.
Fondatorul Paul’s Friends