Gânduri despre noi și despre mâine
motivatie

Gânduri despre noi și despre mâine

Motivația este catalizatorul fiecărei zile pe care o începem, iar și iar, este forța care ne ridică, sau care ne coboară, în funcție de cât este de puternică.

Generațiile care vin încearcă provocari cu totul noi însă, până la urmă, ele se rezumă la găsirea unor răspunsuri prin motivațiile intrinseci sau extrinseci. Recunosc că, cel puțin în jurul meu, prieteni sau cunoștințe sunt mânați, în existența lor profesională, mai degrabă de motivația extrinsecă. În calitate de observator al traseelor lor personale și profesionale, doar o persoană,  din zecile de oameni pe care îi știu, și-a  construit viața, până la urmă, mânat de o motivație intrinsecă, de nestăvilit. Este omul care a spus “nu” ori de câte ori simțea că se îndepărtează de propriile idealuri, omul care nu a acceptat să abdice de la propriile valori pentru nimic în lume.

În rest, am întâlnit persoane care au renunțat la visele lor, odată importante, doar pentru că, în timp, au apărut oportunități materiale cărora nu le-au zis “pas”. Mai mult, l-au judecat aspru pe cel amintit mai sus … poate pentru că…. “s-a îndepărtat de turmă”.

Și asta ce înseamnă? Că ne materializăm tot mai mult, reducând până spre zero, glasul vocii sufletului nostru?

 Mă preocupă, în ultima vreme, modul prin care-mi pot crește copilul astfel incât  să știe și să vrea să urmeze drumul pe care i-l dictează sufletul. M-ar durea să constat că motivația copilului meu, de a-și îndeplini visele, s-ar putea converti într-o inerție mută a traiului fără satisfacții morale.

Și până la urmă se știe că motivația e „mână-n mână” cu randamentul profesional. Să explice această legătură de ce sistemele societății noastre nu funcționează la capacitate maximă?

 Se poate oare ca lipsa unei motivații puternice să ne determine să nu apelăm la toate resursele noastre interne si externe pentru îndeplinirea scopurilor care contează?

Cred că motivația din adâncul nostru nu dispare niciodată, ci doar uităm de ea sau o îngropăm adânc în suflet pentru mai târziu iar acest “târziu” poate deveni NICIODATĂ.

Într-un exercițiu de imaginație, o societate în care oamenii sunt motivați să-și atingă idealurile cele mai înalte, ar fi cu mult mai fericită, prosperă și sănătoasă. Mai cred că oamenii cu adevărat credincioși și care au o conduită morală ireproșabilă sunt aceia care prețuiesc și fructifică motivația și o transpun în toate acțiunile lor personale și profesionale.

Starea de satisfacție sau insatisfacție este indicatorul motivației. Oamenii care aleg să uite de adevărata lor motivație de a exista și acționa în societate sunt, așadar, urmăriți de insatisfacții sau pseudo-satisfacții.

Și atunci, societatea își pierde consistența, puterea de a evolua. Ceea ce încerc să exprim este că acest factor, până la urmă personal, odată rătăcit, presupune un cost individual și un cost colectiv incomensurabile.

Prin rătăcirea motivației reale care să stea la baza acțiunilor noastre, imaginea de sine își pierde conturul. Aceasta reprezintă totalitatea ideilor, credințelor și valorilor unei persoane, modul în care se percepe individul.

Astfel, lipsa motivației, chiar și pentru scurt timp, conduce inevitabil la pierderea sinelui.

În încheiere pun o întrebare: Cu ce preț renunțăm la adevărata motivație și la veritabilele sensuri de a fi pe acest Pământ?

DistribuieFacebookTwitter
Mirela Nichitelea
Scris de
Mirela Nichitelea
Inițializează discuția

Scris de

Avatar

Paul Marinescu

Profesor – Management, Management de proiect, Managementul mass-media, Managementul schimbării, Metode și tehnici creative în Consultanță de afaceri, Metode și tehnici creative în marketing și vânzări.
Coordonator al programului de masterat Consultață în Afaceri (Facultatea de Administrare și Afaceri, Universitatea din București).
Conducător de doctorat la Școala Doctorală de Management – Academia de Studii Economice din București.
Editor – Revista Manager
Director al Centrului de Strategii Organizaţionale şi Leadership al Universității din București (CSOL-UB)
Presedinte al Asociaţiei “CONSULTANŢĂ STRATEGICĂ ŞI LEADERSHIP “(CSL)
Presedinte al Asociaţiei Team Work (organizaţie non-guvernamentală, non-profit pentru tineri axată pe învăţare prin management de proiect).
Consultant în afaceri, formator și mentor.
Fondatorul Paul’s Friends